RECEPTY

Podzimní chléb
500 g moučnatých brambor omyjeme, zavěsíme v sítě nad vroucí vodu, vaříme asi 1 hodinu v páře do měkka, ještě horké oloupeme a prolisujeme. Smícháme s 500 g celozrné pšeničné mouky. Přidáme 250 g žitného kvásku (nebo 40 g čerstvého droždí, které jsme rozpustili v 2-3 lžících vlažné vody). Dále přidáme 2 dl vlažného mléka a 2 dl vlažné vody, 3 lžíce měkkého másla a 1 lžičku soli. Vše zpracujeme na poddajné těsto.
1 jablko oloupeme, nastrouháme na jemno. 150 g slunečnicových semínek opražíme na pánvi bez tuku a spolu s nastrouhaným jablkem přidáme do těsta. Těsto necháme zakryté na teplém místě tak dlouho, dokud nezvětší svůj objem na dvojnásobek. Těsto rozdělíme do 2 vymaštěných forem, posypeme 2-3 lžícemi slunečnicových semínek a necháme znovu kynout (opět tak dlouho dokud se objem viditelně nezvětší). Troubu předehřejeme na asi 220 st. a pečeme 50 – 60 minut. Chleby vyklopíme z formy na mřížku a necháme odpařit.

Také vyrábíte kváskový chléb a nedaří se vám? Na těchto stránkách najdete základní informace a postupy:

www.countrylife.cz/kvasek-a-kvaskovy-chleb
www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html

 

Máte rádi jablečné moučníky? Recepty na ně najdete zde.