JÍDLO

Tyto stránky jsou věnovány jídlu v širokém slova smyslu.
Zde se můžete pochlubit, zde můžete ostatní omráčit svou šikovností nebo znalostmi.
Chcete se podělit o babiččin recept na báječné jídlo?
Vlastníte recept na jídlo, které se připravuje pouze ve vašem regionu (oblasti, městě, obci, rodině)?
Už víte, jak se vyrábí domácí sýr, chleba, šunka, … a nabízíte, že to druhé naučíte?
Chcete se pochlubit fotografiemi dortů, zákusků či jiných vámi vyrobených jídel?
Dokážete napsat článek o blahodárném účinku (na zdraví, náladu, vztahy, …) určité potraviny či jídla?

Na tomto místě budeme uveřejňovat všechny vaše příspěvky ve formě textu, fotografie, videa nebo odkazu na další weby. Přijímáme je na adrese obreb@seznam.cz.

Výzva:
Hledáme šikovné ženy i muže, kteří by byli ochotni vyzkoušet cukrářský recept z období 1. republiky. Před časem se nám dostala do ruky kniha z roku 1932 od Josefa Reimanna – Odborné cukrářské recepty a spisy. Napadlo nás, že by nebylo špatné některé vyzkoušet a podělit se o tuto zkušenost s ostatními.

OZVĚTE SE, POKUD SE CHCETE PŘIDAT K VYROBĚ CUKROVÍ, DORTU, ZMRZLINY,… DLE NÁVODU VÝZNAMNÉHO PRVOREPUBLIKOVÉHO CUKRÁŘE!
Knihu zapůjčíme jen vážným zájemcům, popř. okopírujeme na místě vybrané recepty.
A tady je jeden recept pro ochutnávku v původním znění:

Římské koláčky
Z lineckého křehkého těsta s mandlemi upečeme si silné spodky, jež musí být dobře propečeny. Pomažeme je hustou marmeládou meruňkovou. Nyní uděláme vysoký okolek z mandlové, rumované, růžově zabarvené hmoty, který štípacími klíšťkami ozdobíme. Necháme poněkud schladnouti. Pak vybéřeme si pěkné ovoce z hustého cukru: ringle, třešně, višně, meloun, meruňky. Necháme je odkapati, rozkrájíme na úhledné kousky, urovnáme do koláčků a zalejeme dobrým gelé ovocným s nepatrným přídavkem agaru.